Hvad er forskellen på billedstørrelse og opløsning?

Brugervurdering: 1 / 5

Stjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Billedstørrelse og opløsning

Der er meget forvirring om dokumentstørrelse og opløsning.

 

Det vigtigste i et digitalt billede er antallet af pixels. Billedopløsningen en ligegyldig!

F.eks. skal et billede som skal trykkes/printes  i A-4´s højde (ca. 30 cm) blot være 3500 Pixels på længste led. Det er helt ligegyldigt om opløsningen er 1, 72, 240, 360 eller 1600.

Det kan dog være rationelt at have sin billedsamling i samme opløsning, f.eks. 300 Ppi men det er ikke nødvendigt. 

Overrasket?

Tjek et billede i Photoshop: 

A.Image – Image Size – frakryds fluebenet ”Resample” og angive den opløsning du ønsker og bemærk øverst i dialogboksen at den samlede filstørrelse ikke ændrer sig.
B.Prøv at åbne dit billede ved to forskellige opløsninger og se at billedet ved 100% har den samme størrelse på skærmen.
C.Skal du levere billedet til et trykkeri kan du i Image – Image Size – ”Fit to” – ”Auto Resolution” se dit billeds størrelse ved forskellig raster/Lpcm. (Avis, Offset)
Så for fremtiden angiv bare dit billede som antal pixel på længste led - og et godt billede til pressebrug og billedarkiv skal som minimum være 3500 Pixels på længste led.

Snart skal der ”skydes” mere i video i UHDTV, 4 K eller 8 K og her er pixelstørrelsen henholdsvis 3840x2160, 4096x2160 og 8192x 4320Pixels.

Ingen taler om opløsning, for den vil i fremtiden være mange forskellige størrelser til opløsningen på mange forskellige medier. 

De forskellige medier oversætter selv til print (Epson print4800 Dpi) eller skærm (Apple skærm 458 Ppi).

Forvirringen skyldes at trykkerier arbejder i Lpc (linier per centimeter/raster) computerskærme i Ppi (Pixels per Inch) og ink-jet printere i Dpi (Dots/”klatter” per Inch).

Billedkvaliteten er antallet af pixels.

Visningskvaliteten er opløsningen

 

Social Share