Nanna Heitmann + Copenhagen Photo Festival
Til sommer blomstrer det bogstavelig talt med fotografier i København og Sydsverige, når Nordens største fotofestival løber af stablen for 13. gang.
Inspireret af festivalens placering i det urbane vildnis på Beddingen på Refshaleøen og Københavns udnævnelse som Verdensarkitekturhovedstad 2023, har festivalen i år valgt ét overordnet hovedtema – Rewilding – som de seks solokunstnere hver især udforsker i festivalens centrum på Refshaleøen.
Copenhagen Photo Festival finder sted den 1.-11. juni 2023.
FRAME og den omgivende udstillingspark på Refshaleøen sætter scenen for de solokunstnere, der er udvalgt som årets hovednavne på Copenhagen Photo Festival 2023. Midt i vildnisset præsenteres de seks udstillinger, som på hver sin måde har arbejdet med temaet rewilding i bredeste forstand – fra klassiske fototeknikker, AI-teknologi, 'rewildet' street fotografi og portrætfotografi med et grønt tvist blander sig med kritiske klimafortællinger og dokumentarfotos, hvor fortællinger om identitet, heling og tilhørsforhold spirer på nye måder.
Dokumentarfotografi med blik for klimakonsekvenser og udkantshistorier
Nanna Heitmann + Copenhagen Photo Festival
Årets absolutte hovednavn er Magnum-fotograf og World Press Photo-vinder Nanna Heitmann. I udstillingen ‘Hiding from Baba Yaga’ møder vi mennesker, hvis skæbnesvangre baggrunde har ført dem til et liv langs Yenisei-floden i Rusland – langt fra storbyernes krav og menneskemylder – i en fælles søgen efter frihed og flugt fra en hård virkelighed.
Daniel Hinks + Copenhagen Photo Festival
Blandt soloudstillingerne finder vi også Daniel Hinks’ ‘The Sunshiners; Code Red in Green China’ der sætter spørgsmålstegn ved gamle vaner og traditioner, når han stiller skarpt på fiskeindustrien i Kina, og på hvordan den stigende mængde af plastik og forurening i havene påvirker vores levevis.
Helende queerfællesskab og blomsterportrætter
Kristina Knipe + Copenhagen Photo Festival
Kristina Knipe beskæftiger sig med intimitet, helbredelse og fællesskab, og med sin soloudstilling ‘Talisman’ arbejder hun med identitet og mytologi i queer-samfundet i New Orleans, mens Hilla Kurki udforsker forholdet mellem mødre og døtre i udstillingen ‘Almost All the Flowers in my Mother’s Garden, 2022’ gennem ‘portrætfotografier’ af blomster fra sin mors have. Fotografierne af blomster symboliserer den omsorg, eller manglen på den, der former os som mennesker gennem vores opvækst (growth).
Streetfotos af fugle og AI-skabte algebilleder
Erik Berglin + Copenhagen Photo Festival
I ‘The Bird Project, 2006-2017’ placerede den svenske street-kunstner udklippede fugle på bymure verden over for herefter at dokumentere fuglen fotografisk. Til sommer kommer Berglin for første gang til København for at rewilde de københavnske bymure med nye vilde fugle, som festivalens gæster kan gå på opdagelse efter.
Craig Ames + Copenhagen Photo Festival
Craig Ames’ udstilling ‘Photographs of British Algae – AI Impressions’ derimod er inspireret af verdens første fotoarkiv over alger som han bearbejder til et simuleret algearkiv baseret på AI-teknologi.
Festivalen sætter fokus på fotografiets vækstlag
Som en del af den europæiske platform FUTURES Photography præsenteres udstillingen ‘On the Verge’, hvor syv udvalgte internationale FUTURES talenter viser livet på kanten – fra queermiljøet til at komme mentalt (u)overens med Brexit. Som en del af dette samarbejde har festivalen igen i år desuden udpeget fem nye skandinaviske fototalenter og er stolt over at kunne præsentere Giulia Mangione, Jonas Tislevoll, Mikkel Hørlyck, Sofie Flinth og Susanne Fagerlund på dette års festival. Deres talent kan opleves med en screening i festivalens centrum.
Herudover udstiller kuratorfællesskabet ATLA Platform værker af de fire spirende kunstnere Einar Fulgem, Linnea Cramer samt duoen Jasko Bobar and Sebastian Thorsted i festivalens venue FRAME. Udstillingen er et resultat af ATLAs mentorforløb IMPACT, som er superviseret af kunstner Anna Clarén, kunstner Alex Avgud, kunstnerisk direktør på Landskrona Foto Jenny Nordquist, samt kurator og kunstner Behzad Farazollahi.
“Vi ser det som en af vores kerneværdier at bakke op om og styrke de talenter, der vil præge fotografiet fremover, og som samtidig vil være med til at sætte dagsordenen. Det
betyder også, der i år vil være udstillinger og aktiviteter fra blandt andre KBH Film & Fotoskole, VERA skole for kunst og design, fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og på den norske pendant Oslo Met,” fortæller Maja Dyrehauge Gregersen, direktør for Copenhagen Photo Festival.
Copenhagen Photo Festival 2023 er foreløbigt støttet af Københavns Kommune, Det Obelske Familiefond, Creative Europe/Futures Photography Platform, Vesterbro
Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg.
Festivalens endelige program opdateres løbende på https://copenhagenphotofestival.com/en/