Jubilæum: 40 år som billedmager

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Emil Schildt åbner den første weekend i oktober hele to udstillinger, ”Kvinder og natur – fotografi og skulptur”, der markerer hans 40årige passion for fotografiet. Udstillingerne kan ses hos Galleri A i Lønstrup og i Kunstsalen på Vrå Højskole.

 

Egentlig skulle Emil Schildt have været noget indenfor musikken, men et højskoleophold i 1979 på Vrå Højskole ændrede planerne fundamentalt.

- På højskolen købte jeg mit første kamera af en elev fra USA, der stod og manglede penge. Det blev på alle måder en øjenåbner for mig, fortæller Emil Schildt, der godt nok tog en uddannelse på musikkonservatoriet i Aarhus, men siden holdt en pause fra musikken. Den pause holder han endnu.

- Fotografiet tog over for mig. Jeg startede med at fotografere mine venner fra musikkonservatoriet, og efter 10 år cirka var jeg langt nok i min udvikling til at turde vise mine billeder til andre og til at kalde mig selv autodidakt fotograf.

Emil af Daniel AslakEmil Schildt blev ansat på Vrå Højskole i år 2000 med netop fotografiet som fag, men inden havde han besøgt højskolen adskillige gange. Både som gæst og som underviser.

- Vrå Højskole og fotografiet har fulgtes ad for mig, og mørkekammeret her på højskolen er stadig et af de vigtigste steder for mig at være og leve. Det er her, magien opstår.

Emil Schildt kalder ikke sig selv for fotograf, men snarere billedmager. Han er kendt over hele verden for sine mange kvindeportrætter, billeder af naturen og skulpturer, og for sin teknik med blandt andet flydende emulsion, bromoil og at male med lys. Fotoentusiaster rejser gerne langvejs fra for at følge Emils arbejde og hans unikke eksperimenter i mørkekammeret. Alt sammen noget, der kan opleves på de to jubilæumsudstillinger.

- Udstillingerne er ikke et historisk rendezvous, men snarere et øjebliksbillede af, hvor jeg står i dag, og hvor jeg har bevæget mig hen med fotografiet.

De to udstillinger af Emil Schildt kan ses på Galleri A i Lønstrup fra lørdag den 5. oktober klokken 13:00 og i Kunstsalen på Vrå Højskole fra søndag den 6. oktober klokken 13:00. Begge dage er der fernisering, hvor Emil selv vil være til stede.

Af Helle Møller Riis

Social Share