Ny billedserie hylder 40 år gammel ikonisk racer

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

”Jeg elsker denne bil. Den er mere succesfuld end selve kunstværket, ”sagde Andy Warhols, efter at hans fejende penselstrøg havde forvandlet en BMW M1. Det tog ham mindre end en halv time at skabe den fjerde bil til BMWs Art Car Collection. Her 40 år senere er begejstringen for den ikoniske sportsvogn uformindsket.

Andy Warhol var allerede verdensberømt på det tidspunkt, og den amerikanske kunstner delte samme passion som mange af tidens bilentusiaster. Og begejstringen for Warhols version er faktisk steget. Mange fans betragter hans kunstbil som højdepunktet i hele samlingen.

Det er derfor næppe overraskende, at den München-baserede bilfotograf Stephan Bauer spontant valgte BMW M1 i Warhol-designet, da han skulle udpege sit drømmeemne på fire hjul. Sidste år dukkede Bauer (29) op som vinder i Social Media Contest “Shootout 2018” arrangeret af BMW Group Classic, og han fik muligheden for en eksklusiv fotosession med BMW Art Car Nummer Fire. Det blev til en fotoserie til markering af BMW M1's 40-årsdag designet af Andy Warhol.

 Fem fotografiske kunstnere deltog med deres bedste skud fra BMWs klassiske bilverden i konkurrencen “Shootout 2018”, der blev afholdt på Instagram. BMW Group Classic gik sammen med BMW Culture, BMW Motorsport, BMW M GmbH og BMW datterselskaber på flere internationale markeder i det fælles projekt.

I en en gammel fabriksbygning i Köln koreograferede fotografen en spektakulær kontrast mellem den farverige Art Car og den grå forladte industrielle struktur.

Andy Warhol gjorde selv tingene vanskeligere for fotografen. For 40 år siden var kameraerne næppe blevet sat op, inden han var færdig med at male karosseriet i alle regnbuens farver. Som han senere forklarede, var hans hastighed en afspejling af udsagnet fra hans kunstværk: ”Jeg forsøgte at vise hastighed som et visuelt billede. Når en bil virkelig bevæger sig hurtigt, omdannes alle linjer og farver til en slør. ”

Kort efter, at det sidste penselstrøg var blevet var sat, demonstrerede bilen, hvor hurtigt et kunstværk kan være. I juni 1979 konkurrerede BMW M1 med startnummer 76 i 24 timer løbet på Le Mans. Den tyske chauffør Manfred Winkelhock og franskmændene Hervé Poulain og Marcel Mignot kørte bilen til andenpladsen i sin klasse og opnåede en sjetteplads i den samlede stilling.

Social Share