Guldalder og nutidsøjne

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 

Hellede Klint ved Kalundborg fjord på Røsnæs

  Fotokonkurrence tager afsæt i guldalderens landskaber

- i fri nutidig fortolkning

Af Ole Brandt

Den første halvdel af 1800-tallet var en bemærkelsesværdig periode i danmarkshistorien. Mod alle odds - nederlag i englandskrigene, statsbankerot i 1813 og stor fattigdom - opstod en af de mest kreative perioder i dansk kunst og kulturliv. Også naturvidenskaberne blomstrede.


Guldalderens kunstnere skabte det billede af Danmark og det danske landskab, som vi har kendt og dyrket lige siden.
Guldaldermalernes univers er afsæt for en landsdækkende fotokonkurrence, "Det kjære Danmark 2021", udskrevet af Lundbye Kunstfestival i Kalundborg. Men trods udgangspunktet i guldalderens fortolkning af natur og landskaber, er der lagt op til en helt fri fotografisk tilgang til det 21. århundredes Danmark. Deltagerne kan frit vælge at lade natur og landskaber indgå i en symbiose med eller i konflikt med menneskeskabte elementer, fremgår det af konkurrencebetingelserne.

Præmier og udstilling

Konkurrencens titel udspringer af guldalderkunstneren J.Th. Lundbyes allerførste dagbogsnotat fra 1842, hvor han skriver: "Hvad jeg som Maler har sat som mit Livsmaal er: at male det kjære Danmark men med al den Simpelhed og Beskedenhed, som er saa characteristisk for det."

Konkurrenceperioden er 1. marts til 31. maj. Fotografierne bliver bedømt af en dommerkomité med landskabsfotograf Kirsten Klein, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt, museumsinspektør Jesper Seidner Knudsen og konkurrencens koordinator Axel Gadegaard.
Der er præmier til de tre bedste fotos, og cirka 50 vil blive udvalgt til en udstilling på Lerchenborg Slot 8. august til 12. september som led i Lundbye Kunstfestival 2021.

Festivalen afvikles 3. juli til 12. september med over 50 arrangementer - udstillinger, koncerter, teater, foredrag guidede ture og afsløring af en bronzeskulptur af J.Th. Lundbye (1818-1848), som blev født i Kalundborg og bevarede en tæt tilknytning til byen og egnen i hele sit korte liv.

Konkurrencebetingelser og festivalprogram m.m. kan studeres på lundbyekunstfestival.dk

        

aar 280

Selskabet har en stak årbøger til salg. For at se mere, klik her

Vigtige datoer

Ingen begivenheder

Social Share